توسط محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر؛
پالایشگر آب و هوا با قابلیت حذف آلودگی های میكروبی ساخته شد
تعمیركار: محققان كشور با استفاده از پلاسما دستگاهی برای پالایش هوا ارائه كردند كه بدون احتیاج به فیلتر و مواد مصرفی می تواند آلودگی های ویروسی و میكروبی را از محیط پالایش كند.
به گزارش تعمیركار به نقل از دانشگاه صنعتی امیركبیر؛ امین معصوم زاده محقق دانشگاه صنعتی امیركبیر، آلودگی های میكروبی هوا و آب بخصوص آلودگی های ویروسی را یكی از نگرانی های جهانی دانست و اظهار داشت: افرادی كه در معرض آلودگی های میكروبی هستند در معرض انواع بیماری ها و نارسایی هایی كه ریشه در تنفس دارند، قرار می گیرند.
وی اضافه كرد: یك روش متداول برای كنترل آلودگی هوا استفاده از دستگاه های تصفیه فیلتردار است اما دستگاه های تصفیه هوا موجود قادر به پاكسازی محیط نیست.
وی افزود: بر این اساس گروه «ازن مینامین» دانشگاه صنعتی امیركبیر كه در حوزه «ازن» و كاربردهای آن فعالیت می كند مبادرت به ساخت پالایشگرهای هوا و آب با عنوان «پالایشگر میكروبی هوا و آب» كرده است كه بر پایه تولید «ازن» كار می كند.
معصوم زاده، تصریح كرد: این پالایشگرها كه با اكسیژن فعال (ازن) كار می كند هوای اطراف خویش را به داخل پالایشگر هدایت كرده و با استفاده از تكنولوژی پلاسمای سرد و تخلیه انرژی، مولكول های اكسیژن موجود در هوا را شكسته و در یك فرایند طبیعی تبدیل به مولكول ازن می كند و در محیط رها می سازد.
سرپرست گروه ازن مینامین دانشگاه امیركبیر، با اشاره به اینكه مولكول ازن سریعا با آلودگی های اطراف خود پیوند كرده و ساختار مولكولی آنها را تجزیه و اكسید می كند، خاطرنشان كرد: با تجزیه ساختارهای مولكولی، باردیگر به اكسیژن تبدیل می شوند و از مسیر اكسیژن به اكسیژن عمل پالایش و ضدعفونی را انجام می دهد.
به گفته وی این عملكرد دقیقا مانند زمانی كه در طبیعت رعد و برق ایجاد می شود و بر اثر تخلیه انرژی سبب شكسته شدن مولكول های اكسیژن موجود در هوا شده و هوا را پالایش و ضدعفونی می كند.
این دانش آموخته دوره دكتری دانشگاه امیركبیر، تصریح كرد: این عملكرد زیبا و دقیق قابلیت تغییر ساختار انواع آلودگی ها مانند ویروس، میكروب، قارچ، باكتری، سموم كشاورزی، هرگونه بوی نامطبوع، منواكسیدكربن، دود سیگار، تركیبات آلی احتراقی و غیر احتراقی، اكسید های ازت، دی اكسید گوگرد و گاز رادون را دارد.
معصوم زاده به علل كاربرد ازن در این دستگاه پالایشگر هوا اشاره نمود و اظهار داشت: ازن یك گاز ناپایدار است كه خاصیت اكسیداتیو قوی دارد و كاربرد آنرا در صنایع مختلف چون پزشكی و دندانپزشكی، صنایع غذایی و دارویی، كشاورزی، كاغذسازی، آب و فاضلاب، مرغداری و پرورش ماهی گسترش داده است.
وی كاربرد این محصولات را در صنعت پالایش هوا و آب دانست و خاطرنشان كرد: امروزه از ازن ژنراتورهای قوی برای پالایش آب های شهری به منظور كاهش كلرزنی استفاده می شود.
این محقق بی نیازی از مواد مصرفی را از مزایای این پالایشگر میكروبی نام برد و اضافه كرد: در این پالایشگر، اكسیژن هوا تبدیل به ازن می شود و بعد از پاكسازی هوا باردیگر به اكسیژن هوا تبدیل می شود. ازاین رو در این روش دیگر احتیاج به تعویض فیلترهای متفاوت نیست.
وی حذف میكروارگانیسم ها را از دیگر مزیت های این پالایشگر عنوان نمود و در اینباره توضیح داد: این در شرایطی است كه در تصفیه هوای فیلترینگ، میكروب ها از بین نمی روند بلكه در فیلتر ذخیره می شوند و در صورت دفع نامناسب فیلتر، احتمال بازگشت باردیگر میكروب ها به محیط وجود دارد.
به گفته سرپرست گروه ازن مینامین، این محصول می تواند، علاوه بر پاكسازی هوا، با انتشار ازن كنترل شده در محیط، عمل پاكسازی میكروبی سطوح را هم انجام دهد در حالیكه در پالایشگرهای فیلترینگ فقط هوای عبوری از داخل فیلترها پالایش می شود.
وی سرعت عملكرد پالایش هوا در مدت كوتاه و قدرت بالا در میزان از بین بردن ۹۹ درصدی آلودگی ها در محیط را از دیگر خصوصیت های این دستگاه نام برد و افزود: این توانایی سبب شده از این شیوه می توان در اتاق های عمل، CCU، ICU، محیط های بیمارستانی و اتاق های استریل و خاص استفاده بهره برد.
وی همینطور قیمت پایین نسبت به نمونه مشابه خارجی و سطح غلظت ازن كنترل شده را از مزیت های رقابتی دستاورد این طرح ذكر كرد و اظهار داشت: ضدعفونی هوا و حذف بوی نامطبوع از محیط و پیشگیری از انتقال عوامل بیماری زا از كاربردهای دستگاه پالایشگر هوا است و از آن می توان در پالایش آب شرب شهری، گندزدایی و حذف طعم ناخوشایند و پیشگیری از رشد جلبك در مخازن آب استفاده نمود.
به گزارش تعمیركار به نقل از مهر، این طرح از جانب امین معصوم زاده دانشجوی دكترا و سرپرست گروه ازن مینامین (مهندسی هسته ای – گرایش گداخت) و با هدایت و راهنمایی دكتر داود ایرجی عضو هیات علمی دانشكده فیزیك و مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی امیركبیر اجرایی شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب