با رهبری پژوهشگر ایرانی توسعه یافت
سیستمی برای كشتن ویروس های موجود در سلول های انسانی
تعمیركار: پژوهشگران موسسه ˮام.آی. تیˮ و دانشگاه ˮهارواردˮ با رهبری ˮپردیس ثابتیˮ(Pardis Sabeti) پژوهشگر ایرانی در مطالعه اخیرشان موفق به توسعه سیستمی موسوم به ˮكاروِرˮ(CARVER) شده اند كه می تواند ویروس های شناسایی شده در بدن انسان را از بین ببرد.
به گزارش تعمیركار به نقل از ایسنا، تیمی از پژوهشگران به رهبری "پردیس ثابتی" پژوهشگر ارشد ایرانی سیستمی را برای از بین بردن ویروس های مبتنی بر آر. ان.آی مانند "ابولا" در سلول های انسانی ایجاد كردند. بعضی از شایع ترین و كشنده ترین ویروس های انسانی، مبتنی بر آر. ان.آی هستند. برای حل این مسئله، تیمی از پژوهشگران موسسه ام.آی. تی و "هاروارد" یك ماده ضد ویروس ایجاد كردند كه می تواند ویروس های مبتنی بر آر. ان.آی پنهان شده در سلول های انسانی را پیدا كرده و از بین ببرد.
كمبود داروهای از بین برنده ویروس های آر. ان.آی
طی این مطالعه كه در مجله "Molecular Cell" انتشار یافت، پژوهشگران به سرپرستی پردیس ثابتی پژوهشگر ارشد ایرانی و استاد دانشگاه هاروارد و "كاترین فریج"(Catherine Freije) دانش آموخته دانشگاه "هاروارد" و "كمرون میرولد" (Cameron Myhrvold) پژوهشگر فوق دكترا موفق شدند یك آنزیم برش "آر. ان.آی كریسپر"(CRISPR RNA) را به یك عامل تبدیل كنند كه می تواند ویروس هایی مانند ابولا، زیكا و آنفولانزا را از بین ببرد.
پژوهشگران اعلام كردند در صورتی كه داروها به اندازه كافی در از بین بردن عفونت ها موفق نباشند، از این روش استفاده می كنند. بگفته پژوهشگران طی ۵۰ سال قبل ۹۰ داروی ضد ویروسی مورد تأیید بالینی به وجود آمده اند اما آنها فقط ۹ بیماری را درمان می كنند. پژوهشگران خاطرنشان كردند كه تنها برای ۱۶ ویروس واكسن وجود دارد و آن واكسن ها نیز توسط اف. دی. ای تأیید شده است.
پژوهشگران قبل از این نیز موفق به توسعه آنزیم Cas۱۳ كه ابزاری برای برش و ویرایش آر. ان.آی و شناسایی ویروس ها و باكتری ها در سلول های انسانی است، شده بودند. حالا آنها از Cas۱۳ یا سیستم كریسپر استفاده می نمایند تا آنها بعنوان یك ضد ویروس در سلول های انسانی عمل كنند. پژوهشگران قابلیت های Cas۱۳ را در یك سیستم تركیب كرده اند كه در آینده می تواند این عفونت ها را تشخیص داده و درمان كند. سیستمی كه آنها توسعه داده اند "كارور" نام دارد.
"پردیس ثابتی" كه پژوهشگر "مؤسسه پزشكی هاورد هیوز"(HHMI) نیز است، اظهار داشت: پاتوژن های ویروسی انسان بسیار متنوع هستند و بطور مداوم با محیط خود سازگار می شوند. طی این مطالعه ما سیستم كارور كه یك فناوری تشخیصی و ضد ویروسی قدرتمند است را توسعه دادیم كه می تواند طیف گسترده ای از ویروس ها را از بین ببرد.
ابزار پژوهشگران سلول های آر. ان.آی ویروسی را ۴۰ برابر كاهش داده است. پژوهشگران برای آزمایش اثربخشی سیستم كارور آنرا در سلول های انسانی كه دارای "ویروس كوریومننژیت لنفاوی"(LCMV)، "ویروس ای آنفلوانزا"(Influenza A virus) و "ویروس استوماتیت وزیكولار"(VSV) بودند، آزمایش كردند. ۲۴ ساعت بعد از قرار دادن ژن Cas۱۳ و آر. ان. ای راهنما به داخل سلول، پژوهشگران این سلول ها را در معرض ویروس قرار دادند. بعد از ۲۴ ساعت، آنزیم های Cas۱۳، سطح آر. ان. ای ویروسی در سلول ها را تا ۴۰ برابر كاهش دادند.
"كاترین فریج" یكی دیگر از پژوهشگران این مطالعه اظهار داشت: ما از Cas۱۳ بعنوان یك ابزار تحقیقاتی برای كشف خیلی از جنبه های زیست شناسی ویروسی در سلول های انسانی استفاده می نماییم. همین طور می توان از آن بعنوان یك ابزار بالینی نیز استفاده نمود جایی كه می توان از این سیستم ها برای تشخیص یك نمونه، معالجه عفونت ویروسی و سنجش اثربخشی درمان بهره برد.
"پردیس ثابتی" پژوهشگر این مطالعه كیست؟
پردیس ثابتی سال۱۳۵۴ در تهران متولد شد. وی زیست شناس محاسباتی، ژنتیك دان پزشكی و ژنتیك دان فرگشتی است كه روشی آماری بیوانفورماتیكی را توسعه داده است كه بخش های در معرض انتخاب طبیعی را مشخص می كند. زیست داده ورزی یا بیوانفورماتیك دانش استفاده از علوم كامپیوتر و آمار و احتمالات در شاخه زیست شناسی مولكولی است. در ۱۹۹۷ مدرك كارشناسی خود در رشته زیست شناسی را از موسسه فناوری ماساچوست دریافت كرد و سپس دكترای ژنتیك را در سال ۲۰۰۲ از دانشگاه آكسفورد دریافت كرد بعد از آن در سال ۲۰۰۶ او موفق به ستاندن مدرك دكترای پزشكی خود از دانشكده پزشكی هاروارد شد. وی الان استاد تمام دانشگاه هاروارد است.
منبع: تعمیركار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب