تعمیرگاه ستفیکس
مقارنه مشتری و زحل امشب ساعت 20:

30 به وقت ایران

30 به وقت ایران

در حالی می توان امشب شاهد مقارنه دو سیاره زحل و مشتری بود که از آخرین باری که این سیارات از نقطه دید ما روی کره زمین تا این اندازه به هم نزدیک شده اند تقریباً ۴۰۰ سال می گذرد، اما این رویداد ۸۰۰ سال پیش در شب اتفاق افتاده است.


به گزارش تعمیرکار به نقل از ایسنا، پس از غروب آفتاب امروز ۲۱ دسامبر سال ۲۰۲۰(اول دی ۱۳۹۹) در ساعت ۱۷: ۰۰ به وقت گرینویچ(۲۰: ۳۰ به وقت ایران)، سیاره های مشتری و زحل در آسمان شب برای نخستین بار بعد از ۸۰۰ سال در شب هنگام، نزدیک تر از همیشه به یکدیگر ظاهر می شوند و در واقع در اصطلاح نجومی یک "مقارنه" رخ می دهد.
مقارنه یا همدمی در ستاره شناسی به هم راستا قرار گرفتن دو یا چند جرم سماوی با همدیگر از منظر زمین می گویند، بگونه ای که در آسمان در کنار هم دیده شوند. مقارنه یک موقعیت است که در ستاره شناسی آماتوری و ستاره بینی استفاده می شود و به نزدیکی ظاهری چند سیاره و ماه یا با هم اشاره دارد.
طبق گفته ناسا، نزدیک به ۴۰۰ سال از مقارنه این دو سیاره در آسمان می گذرد، اما تقریباً ۸۰۰ سال از مقارنه زحل و مشتری در آسمان شب گذشته است.
امشب سیاره های مشتری و زحل در پدیده ای که آخرین بار در قرون وسطی رخ داده است، از دید ناظران زمینی در فاصله بسیار نزدیک به یکدیگر قرار خواهند گرفت و در واقع یک مقارنه سیاره ای شکل خواهد گرفت.
ساعاتی دیگر این لحظه فرا می رسد و می توان این پیوند خارق العاده و نادر میان مشتری و زحل را شاهد بود.
"پاتریک هارتیگان" ستاره شناس دانشگاه "رایس" می گوید: هم ترازی بین این دو سیاره نسبتاً نادر است و حدودا هر ۲۰ سال یک مرتبه اتفاق می افتد، اما این مقارنه به علت بسیار نزدیک بودن این سیارات به یکدیگر، بسیار نادر است، چون که این پدیده بار قبل در شامگاه ۴ مارس سال ۱۲۲۶ میلادی رخ داده است.
مشتری و زحل از شروع تابستان از دید آسمان زمین شروع به نزدیک شدن به یکدیگر کرده اند و هم اکنون فاصله آنها به اندازه یک پنجم قطر ماه کامل در آسمان شب زمین رسیده است. البته این به معنای آن نیست که این دو سیاره واقعا تا این میزان به هم نزدیک شوند، بلکه از دید ما ناظران زمینی این گونه به نظر می رسند.
اکنون خط دید هر دو سیاره در پدیده ای که به نام "مقارنه بزرگ" شناخته می شود، آن قدر نزدیک به هم قرار گرفته است که احتمالاً قادر به تشخیص آنها بعنوان اجرام جداگانه نیستیم.
اگرچه بهترین شرایط رصد این پدیده در نزدیکی خط استوا است، اما این رویداد در صورت صاف بودن هوا در هر کجای کره زمین قابل مشاهده خواهد بود.


به گفته گاردین، برای بهترین مشاهده این پدیده باید جایی را با افق صاف به سمت جنوب غربی پیدا کرد و به دنبال درخشان ترین چیزی بود که می توان دید. آن جرم درخشان همان مشتری و زحل ادغام شده در هم است.
گاردین نوشته است: همانطور که در تصویر مشخص شده است، این مقارنه امشب ساعت ۱۷: ۰۰ به وقت گرینویچ از جنوب غربی لندن قابل مشاهده خواهد بود.
همانطور که گفته شد، آخرین باری که این سیارات از نقطه دید ما روی زمین تا این اندازه به هم نزدیک شده اند ۴۰۰ سال پیش در ۱۶ ژوئیه ۱۶۲۳ میلادی بوده است، اما مقارنه قابل مشاهده آنها در شامگاه به ۸۰۰ سال پیش در تاریخ ۴ مارس سال ۱۲۲۶ میلادی بازمی گردد.
البته این دو سیاره واقعاً اینچنین که از دید ما به نظر می آید به هم نزدیک نیستند. سیاره مشتری هم اکنون ۸۸۶ هزار ۴۴۰ کیلومتر از زمین فاصله دارد و زحل هم ۷۳۳ هزار و ۲۰۵ کیلومتر دیگر فراتر از آن است و الان آنها در یک راستا قرار گرفته اند و این تصور را به ما می دهند که در حال ادغام شدن در یکدیگر هستند.
این مقارنه از اغلب نقاط کره زمین قابل مشاهده می باشد.
لازم به ذکر است که مقارنه بعدی مشتری و زحل در آسمان شب در تاریخ ۱۵ مارس ۲۰۸۰ رخ خواهد داد و بعد از آن، این مقارنه دیگر تا حدود سال ۲۴۰۰ رخ نخواهد داد.




منبع:

1399/10/02
13:58:52
5.0 / 5
1405
تگهای خبر: تشخیص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
لینک دوستان تعمیركار
SetFix تعمیرکار