فضانوردان چینی دانه های برنج فضایی را به زمین آوردند
به گزارش تعمیرکار، روز یکشنبه فضانوردان مأموریت شنژو-۱۴ چین بعد از پایان یک مأموریت ۶ ماهه به زمین بازگشتند و همراه خود، گیاهانی را که به فضا برده و در آنجا رشد کرده بودند را هم به زمین بازگرداندند.
به گزارش تعمیرکار به نقل از ایسنا و به نقل از چاینادیلی، فضانوردان چینی در فضاپیمای شنژو-۱۴ با نخستین دانه برنج تولیدشده در مدار، به زمین بازگشتند؛ شاهکاری که به دانشمندان اجازه می دهد اثرات ریزگرانش را بر رشد برنج بررسی نمایند و منبع غذایی پایدار برای اکتشافات طولانی مدت فضایی بیابند.
به گزارش آژانس فضایی سرنشین دار چین، یکشنبه شب، چن دونگ (Chen Dong)، لیو یانگ (Liu Yang) و کای ژوزه (Cai Xuzhe)، فضانوردان چینی، در محل فرود مشخص شده دانگ فنگ در منطقه خودمختار مغولستان داخلی فرود آمدند. آنها به مدت ۱۸۳ روز در مدار بودند و در خلال آن بر تکمیل ایستگاه فضایی تیانگونگ چین و چندین آزمایش علوم زیستی نظارت داشتند.
یکی از این آزمایش ها شامل بازتولید کل چرخه زندگی برنج برای نخستین بار در فضا بود که با کاشت بذر شروع می شود و با تولید دانه های جدید توسط گیاه بالغ خاتمه می یابد. این آزمایش در ۲۹ ژوئیه شروع شد و بعد از ۱۲۰ روز در مدار آنها با موفقیت دانه های کیهانی جدیدی تولید کردند.
بذرهای جدید به همراه سایر نمونه های زیستی به مرکز فناوری و مهندسی جهت استفاده از فضا در آکادمی علوم چین در پکن تحویل داده شده است. آنها همینطور برای تحقیقات بیشتر به لابراتوار های شانگهای منتقل خواهند شد.
بسته بازگردانده شده همینطور حاوی نهال های رشادی گوش موشی (Arabidopsis thaliana) بود. این یک گیاه گلدار کوچک از خانواده خردل است که اغلب توسط دانشمندان برای مطالعه جهش ها استفاده می شود.
پژوهشگران میکروبیولوژی، تحلیل و بررسی سلولی و متابولیک را برای درک بهتر چگونگی تاثیر ریزگرانش روی این گیاهان در سطح مولکولی انجام خواهند داد. این کار می تواند بینش های مهمی در مورد ایجاد محصولات جدید که سازگارتر با محیط فضایی هستند عرضه نماید.
به گفته ژنگ هوی کیونگ، پژوهشگر مرکز تعالی علوم گیاهی مولکولی آکادمی علوم چین، دانه ها برای رشد محصولات جدید و پشتیبانی از بقای طولانی مدت بشر در فضا بسیار مهم هستند. رشادی گوش موشی، کلزا، نخود و گندم تنها گیاهانی بودند که دانشمندان کل چرخه زندگی آنها را در فضا بازتولید کردند و دانشمندان حالا می توانند برنج را که غذای اصلی میلیونها نفر روی زمین است، در این لیست بگنجانند.
ژنگ تاکید کرد، در حالیکه پژوهش های بیشتری در حال انجام می باشد، دانشمندان قبلا متوجه چندین تفاوت جالب بین برنج کاشته شده در زمین و برنج رشد شده در فضا شده اند. بعنوان مثال، دوره گلدهی برای برنج فضایی کمی زودتر از برنج کاشته شده در زمین آغاز می شود. گلدهی یک مرحله حیاتی برای رشد تولیدمثلی گیاه است. ساقه های برنج فضایی شل تر است و نوع برنج کوتوله، کوتاه تر می شود در حالیکه نوع برنج ساقه بلند تغییر ارتفاعی را تجربه نمی کند.
دو روز قبل، فضانوردان مأموریت شنژو۱۴ (Shenzhou ۱۴) چین، ایستگاه فضایی تیانگونگ (Tiangong) را ترک کردند و به زمین بازگشتند. کپسول بازگشت در روز یکشنبه چهارم دسامبر حدود ساعت هفت بامداد به وقت منطقه زمانی شرقی، در منطقه فرود دانگ فنگ واقع در صحرای گوبی در منطقه خودمختار مغولستان داخلی به زمین نشست. این فرود حدود ۹ ساعت بعد از جدا شدن کپسول از ایستگاه فضایی تیانگونگ چین بود که اخیرا تکمیل شده است.
این بازگشت ایمن، پایان یک مأموریت شش ماهه بود که طی آن، فضانوردان چین بر ورود ماژول های دوم و سوم به تیانگونگ نظارت کردند و سه پیاده روی فضایی را جهت بررسی و آزمایش امکانات جدید انجام دادند.
خدمه این مأموریت قبل از حرکت، نقش خویش را در این مأموریت ایفا کردند. در این مأموریت، ماژول های جدید ونتیان (Wentian) و منگتیان (Mengtian) به ماژول تیانهه (Tianhe) اضافه شدند و به خدمه شنژو۱۴ و شنژو۱۵ که اخیرا وارد شده بودند، امکان دادند تا پنج روز را با هم در آنجا سپری کنند. این نخستین باری بود که چین شش فضانورد را به صورت همزمان در فضا داشت.
شنژو۱۴ در پنجم ژوئن سال جاری پرتاب شد و ۶.۵ ساعت بعد به ماژول تیانهه رسید. شنژو۱۴، سومین مأموریت خدمه به تیانگونگ به حساب می آید و در ابتدا فقط شامل ماژول تیانهه بود که در آوریل ۲۰۲۱ افتتاح شد. اولین بازدید خدمه از تیانهه، در مأموریت شنژو۱۲ بود که در ژوئن ۲۰۲۱ انجام شد و ۹۲ روز بعد فرود آمد.
منبع: setfix.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب