تعمیرگاه ستفیکس
طرح های اقتصاد بیابان معاونت علمی ریاست جمهوری

بهره گیری از تجربه جهانی برای تبدیل شن به خاک کشاورزی

بهره گیری از تجربه جهانی برای تبدیل شن به خاک کشاورزی

به گزارش تعمیرکار، رییس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری از اجرای طرح های توسعه اقتصاد بیابان آگاهی داد و اظهار داشت: ایجاد پارک های جنگلی کویری، تبدیل شن و ماسه به خاک کشاورزی، کاشت ارکیده در مناطق بیابانی و تحلیل اطلاعات ماهواره ای برای هشدارهای سریع گردوغبار و سایر بلاهای طبیعی همچون طرح های در دستور کار ما است که با مشارکت دانش بنیان ها اجرائی می شوند.


مهندس صادق توسلی زاده در گفت و گو ایسنا، با اعلان اینکه در مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان چندین پروژه پیشران در عرصه نفت و گاز تعریف شده است، اظهار داشت: دراین زمینه تفاهم نامه مشترک با شرکت ملی گاز ایران منعقد شده است.
وی پروژه دیگر در دستور کار این ستاد را پروژه VAR عنوان نمود و افزود: این پروژه بطور مشترک با سازمان ورزش و جوانان منعقد شده است. طرح دیگر ما نیز در حوزه کاهش لطمه های جاده ای است که پایلوت آن در بزرگراه قزوین با همکاری استانداری قزوین و ناجا درحال پیاده سازی است.
توسلی زاده، اقتصاد بیابان را از دیگر طرح های این ستاد نام برد و در این زمینه توضیح داد: در سال قبل فراخوانی در حوزه اقتصاد بیابان تعریف کردیم و در محورهای مدنظر این پروژه، طرح ها دریافت شد و برای ارزیابی این طرح ها کارگزاری را انتخاب کردیم تا پروژه های ارسالی را بصورت تخصصی مورد ارزیابی قرار دهند.
رییس مرکز راهبردی ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی ریاست جمهوری، مبنای ارزیابی طرح های ارسالی به این فراخوان را توسعه اقتصادی عنوان نمود و تصریح کرد: به همین جهت پروژه هایی مدنظر قرار گرفتند که به لحاظ اقتصادی، امکان پذیری و امکان سنجی آنها مورد تایید قرار گرفته باشند. علاوه بر آن برای هر پروژه، ریسک های ۹ گانه ای را تعریف کردیم و بر طبق آن ریسک ها مقرر است این پروژه ها پیاده سازی شوند.
پروژه اقتصاد بیابان
وی با اشاره به مفهوم اقتصاد بیابان، توضیح داد: اقتصاد بیابان دارای مؤلفه ها و حوزه های مختلفی مانند حوزه «گردشگری بیابان» و یا «کشت و کار گیاهان سازگار با هر محیط» است. نمونه آن مانند پروژه مشترک کشت میوه کاکتوس که هم مورد مصرف خانوارها است و هم سازگار با شرایط اقلیمی ما است.
رییس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان افزود: محور دیگری که برای این پروژه در نظر گرفته شد، مدیریت و نگهداری منابع طبیعی، کشاورزی و محیط زیست بیابان است.
وی طرح «تبدیل شن و ماسه و ماسه های بادی به خاک کشاورزی»، «جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زدایی» را از دیگر طرح های در دستور کار این ستاد نام برد و اضافه کرد: ایران به لحاظ جغرافیایی در مدار مشترک با کشور چین است و چین و همین طور کشور عربستان پروژه موفقی در حوزه تبدیل شن و ماسه به خاک کشاورزی داشته اند و ما با بهره گیری از این تجربیات دراین زمینه اقدام نموده ایم.
توسلی زاده با اشاره به اینکه علاوه بر آن تحلیل اطلاعات ماهواره ای برای هشدارهای سریع گردوغبار و سایر بلاهای طبیعی مد نظر ما قرار گرفته است، افزود: برای هر یک از این طرح ها هم اکنون فاز ابتدایی آنها اجرائی شده است و در فاز بعدی بصورت پایلوت با یک متولی یا ذی نفع منطقه ای وارد همکاری خواهیم شد.
وی اجرای این طرح ها را از بهمن ماه سال قبل با انتشار فراخوان آنها ذکر و افزود: در این فعالیت ها پروژه ای انتخاب می شود که با رویکرد بیایان، توجیه اقتصادی مناسبی نیز داشته باشد.
طرح های موفق بیانان زدایی
رییس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان با اشاره به تعدادی از دستاوردهای این مرکز، اظهار داشت: در منطقه بهشهر فضاهای گلخانه ای برای کاشت گل ارکیده در منطقه بیابانی، کاکتوس و میوه کاکتوس را اجرائی کردیم.
وی اجرای طرح کشت کاپاریس را از دیگر طرح های این مرکز عنوان نمود که در منطقه اقلیم غرب کشور اجرائی شد و اظهار داشت: این گیاه دارای خواص دارویی است و صرفه اقتصادی دارد.
توسلی زاده یکی از مزایای اجرای این طرح را اقلیم سنجی در کشور دانست و اشاره کرد: خیلی از کارخانه های سفال در یزد توسعه یافته؛ در صورتیکه این استان جزء مناطق کم آب است؛ ولی اقتصاد سفال، آب بر است و در پروژه هایی که ما انجام می دهیم، حتما مطالعات اقلیم و جغرافیایی صورت می گیرد و پروژه هایی انجام شده که مناسب شرایط اقلیمی آن منطقه است.
وی افزود: خیلی از درختانی که در مناطق مختلف کاشته شده اند، مانند درخت توت به آب زیادی نیاز دارند که ممکنست ذخایر آب زیر زمینی منطقه را تحت تاثیر قرار دهند.
به گزارش تعمیرکار به نقل از ایسنا، در امتداد فراخوان پشتیبانی از طرح های حوزه اقتصاد بیابان از شرکت های دانش بنیان، فناور و نوآور داخلی و نیز استادان و متخصصان در محورهای مدیریت و نگهداری منابع طبیعی، کشاورزی و محیط زیست بیابان، تولید و توسعه گیاهان مناسب اقلیم بیابان (توسعه گیاهان مقاوم به شوری و کم آبی، ایجاد پارک های جنگلی کویری، توسعه کالبدی و معماری سبز در اکوسیستم بیابان، تولید بذر محصولات کشاورزی بیابانی و کشت گیاهان دارویی در بیابان)، تبدیل شن و ماسه (رمل یا ماسه بادی) به خاک کشاورزی (Soilization)، جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زدایی، سطوح آبگیر باران، آبخوان داری و ذخیره زیرسطحی آب، تحلیل اطلاعات ماهواره ای برای هشدارهای سریع (Early Warning) گردوغبار و سایر بلایای طبیعی دعوت به مشارکت و همکاری شده است.

در مرحله اول، لازم است متقاضیان شرکت در فراخوان «فرم خلاصه طرح پیشنهادی» را تکمیل کرده و فقط فرم تکمیل شده را ایمیل کنند. فرم های ارسالی بررسی می شوند و متعاقبا در صورت نیاز، اطلاعات تکمیلی از پیشنهاد دهندگان منتخب گرفتن خواهد شد، به پیشنهادهایی که خارج از این روش ارسال شوند، ترتیب اثر داده نخواهد شد.





منبع:

1403/03/18
11:54:09
5.0 / 5
324
تگهای خبر: اقتصادی , شركت , فناوری , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
لینک دوستان تعمیركار
SetFix تعمیرکار