تعمیرگاه ستفیکس
عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران:

تغییر اقلیم پسته کاران را با مشکل مواجه کرد

تغییر اقلیم پسته کاران را با مشکل مواجه کرد

به گزارش تعمیرکار، عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران با تکیه بر این که درختان پسته به آب نیاز دارند و در کم آبی تنها زنده می مانند و محصولات از کیفیت بالایی برخوردار نیستند، اظهار نمود: کاهش روزهای سرد زمستانی، گرمایش زمین و سرمازدگی محصولات در بهار همچون مواردی هستند که صدمه های بسیاری را به باغات پسته وارد کرده اند.



به گزارش تعمیرکار به نقل از ایسنا، چند سالی است که مشکلات اقلیمی و گرمایش کره زمین تولید پسته را در خیلی از باغات با تهدید مواجه و برداشت و عملکرد در واحد سطح را گرفتار مشکل و کاهش کرده است. طی سالهای اخیر خیلی از باغات به شکل سه سال مستمر هیچ تولیدی نداشتند درحالیکه هزینه جاری را برای زنده نگهداشتن درختان داشتند و تمامی این موارد باعث شد که تولید پسته با چالش های بسیاری همراه باشد و ما هر ساله شاهد رهاشدگی خیلی از باغات پسته باشیم.

نوسانات دمایی زمستان ۱۴۰۲ و ابتدای بهار ۱۴۰۳ و قطعی برق چاه های کشاورزی در اوج گرمای مستمر ۴۳ درجه ای تابستان ۱۴۹۳، باعث شد شرایط از آستانه تحمل درختان پسته فرا رفته و باغداران صدمه های بسیاری را متحمل شوند. بنابراین سال جاری محصولاتی که روی درخت هستند، پوکی و نیم مغزی و دهنبست زیادی دارند و از لحاظ سایز هم لطمه خورده اند. بر مبنای برآوردهای اولیه انجمن پسته، ارقامی همچون فندقی و احمدآقایی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد و ارقام کله قوچی و اکبری بین ۳۰ تا ۴۰ درصد محصول از بین رفته است. در ادامه این مطلب به تأثیر تغییرات اقلیمی در تولید پسته پرداخته شده است.
گرمایش زمین؛ چالش اصلی باغداری در ایران
محمود رضا مهدوی اناری- فعال صنعت پسته و عضو کمیته باغبانی و عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران- در گفتگو با ایسنا، در رابطه با تاثیرات تغییرات اقلیمی بر میزان کشت و کیفیت پسته در کشور اظهار نمود: پسته همچون محصولاتی است که در مناطقی با زمستان سرد و تابستانی گرم تولید می شود. طی بازه زمانی ۱۰ الی ۱۵ سال قبل متاسفانه، جهان و همچون ایران با مشکلات زیادی همچون گرمایش کره زمین و نوسانات شدید دمایی به خصوص زمستان های گرم دست و پنجه نرم می کند.

وی اضافه کرد: درختان میوه همچون پسته گیاهانی هستند که برای گذران طبیعی در فصل خواب، به سرمای زمستانه مکفی نیاز دارند. میزان سرمای مکفی در فصل خواب برای هر نوع از ارقام پسته متفاوت می باشد به صورت مثال؛ پسته کله قوچی به ۶۰۰ ساعت دمای بین صفر تا هفت درجه نیاز دارد تا درخت خواب مکفی داشته باشد. ارقام احمدآقایی وفندقی هم بین ۸۰۰ تا ۸۵۰ ساعت نیاز سرمایی دارند و رقم اکبری هم حدود ۱۲۰۰ ساعت نیاز سرمایی بین صفر تا هفت درجه سانتیگراد دارد تا درخت خواب مکفی داشته باشد و بتواند سرحال و شاداب بیدار شود تا جوانه ها تبدیل به خوشه شوند.

به قول فعال صنعت پسته و عضو کمیته باغبانی و عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران متاسفانه گرمایش کره زمین زمستان های سرد را از ما گرفته است. تولید رقم اکبری که ساعات بیشتری به سرما نیاز دارد و حساس تر است به علت کاهش روزهای سرد، در بعضی مناطق کاسته شده است.

وی همینطور افزود: همچون مشکلات اقلیمی که از قدیم الایام تمام کشاورزان جهان با آن دست و پنجه نرم می کردند، مشکل سرمازدگی بهاره بوده که یک معضل قدیمی و سنتی به حساب می آید و البته راهکارهایی همچون روشن کردن بخاری های سوخت گازوئیلی یا پارافین سوز برای مقابله با آن عرضه شده که در بعضی مناطق و در صورتیکه سرما شدید نباشد پاسخگوی شرایط است.
قطع فتوسنتز درختان پسته در گرمای بیش از اندازه تابستانه
مهدوی اناری تصریح کرد: گرمایش زمین مشکلات بسیاری را به وجود آورده است. همچون مهم ترین آنها تابستان های بسیار گرم است که باعث می شود تا درخت در رویارویی با گرمای بیش از حد تابستانه فتوسنتز خویش را متوقف کنند. سالجاری یکی از تابستان های بسیار گرم بود و به شکل مداوم ۲۰ الی ۳۰ روز دمای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد را در باغات خود تجربه کردیم. متاسفانه ترکیب قطع آبیاری به علت قطع برق توسط وزارت نیرو و گرمای شدید باعث شد بعضی از باغات تا ۵۰ درصد از محصول خویش را از دست بدهند.

وی ضمن اشاره به این که کشاورزان همیشه با اقلیم و مشلات اقلیمی چالش داشتند، در رابطه با سازگاری کشاورزان با تغییرات اقلیمی اظهار داشت: کشاورزی گلخانه ای با باغداری و زراعت در فضای باز متفاوت می باشد و باغداری همیشه با این مسائل مواجه بوده است. رقم اکبری همچون ارقامی بوده که به علت مقابله با شوری در باغداری توسعه یافت ولی آن زمانیکه توسعه یافت مبحث گرمایش زمین مطرح نبود. هم اکنون اما مساله گرمایش زمین مطرح است و ما را گرفتار کرده به حدی که خیلی از باغداران درحال تغییر رقم خود هستند و رقم هایی را جایگزین می کنند که به سرمای زمستانه کمتری نیاز داشته باشند.

عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران اضافه کرد: در مساله نیاز سرمایی انطباق رقم کاشته شده با میزان سرمای تامینی منطقه راهکار بسیار خوبی است اما درمورد گرمای تابستانه تنها آبیاری بیشتر و منظم تر است که می تواند رفع مشکل کند و این درحالیست که آب هر روز کمیاب تر می شود.

وی با طرح برخی راهکارهایی که عرضه می شود، اظهار نمود: برخی راهکار ها همچون ایجاد سایه بان بر روی باغات هم عرضه شده که البته باید بحث هزینه فایده را دراین میان مدنظر داشته باشیم که آیا اگر در حد وسیع صورت گیرد توجیه اقتصادی دارد؟ اما به نظر من چندان راهکاری اقتصادی نیست.
کم آبی؛ دلیلی برای حیات بی نتیجه درختان پسته
مهدوی اناری در انتها در رابطه با این که در مورد کاشت پسته در استان ها آیا خود کشاورز تصمیم گیرنده است یا بر مبنای اقلیم منطقه از جانب جهادکشاورزی پیشنهاد می شود؟ خاطرنشان کرد: همیشه به این صورت بوده که شخص کشاورز تصمیم گیرنده بوده که با عنایت به میزان آب و خاکی که در دسترس دارد و شرایط اقلیمی موجود کشت پسته مناسب تر است یا سایر محصولات؟ بهتر است که کشاورزان راهنمایی های لازم را داشته باشند تا سراغ محصولاتی بروند که متناسب با شرایط اقلیمی و منطقه باشد. خیلی از افراد معتقدند که درخت پسته احتیاجی به آب ندارد اما درخت پسته برای تولید اقتصادی به آب نیاز دارد! با کم آبی تنها زنده می ماند اما محصول با کیفیتی عرضه نمی دهد و تنها در حد تمدد حیات باقی می ماند و بازدهی اقتصادی ندارد.




منبع:

1403/07/24
09:20:13
5.0 / 5
309
تگهای خبر: اقتصادی , صنعت , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
لینک دوستان تعمیركار
SetFix تعمیرکار